Med mobilen till andlig uppbyggelse och hjälp

Är du sådan som jag, att mobilen nästan alltid är med dig?
Då har jag lite tips på olika appar och hjälpmedel man kan använda mobilen till för sitt andliga liv eller för att hitta rutiner i sitt kristna liv.

Precis som vi alla är olika som personer, vad man gillar att göra och vad man har för uttryckssätt och hur man fungerar som person, så har vi också olika sätt att närma oss Gud och vi tilltalas av olika sätt och uttryckssätt inom det andliga också. Ibland talar vi om andliga dialekter.

Det finns en hel uppsjö av appar man kan använda sig av. Alla kanske inte passar alla, men kanske hittar du här något tips och något nytt.

Bibeln – YouVersion. I denna app finner du hela Bibeln och kan helt enkelt läsa den. Det finns även Bibelläsningsplaner att ta del av. Här finns även Bibeln i flera översättningar och på en mängd olika språk.

Bibelstund. I appen Bibelstund väljer du en läsplan och får notiser på den tid du själv ställt in när det är dags att läsa. Där finns även betraktelser att ta del av.

Pray as you go. Gillar du att vara ute och promenera eller cykla? Denna app lyssnar man på, man vägleds i bönen som varvas av Bibelord, tankar, musik och tystnad. Det landar i frågor som du själv får ta till dig och besvara inför dig själv.

Tidegärden. Denna app är en app för att be med i Tidebönen. Beroende på vilken tid på dygnet du går in på den kommer du till den bön som ligger närmast i tid. Tidebön är något som beds överallt över vår jord, särskilt inom klostervärlden. Här i Sverige används den mycket på retreater. Bönerna är Bibelord som beds ut, och egentligen ber man i dialog där man svarar varandra. Men det går bra att be själv också.

Podcaster. På de ställen där du kan lyssna på olika podcaster finns det en mängd podcaster som berör tron och livet. Tips på lite olika podcaster kommer här:
Brittas vardagsrum – Samtal med intressanta gäster. Om tro, kyrka och samhället.
Läsarna – Teologiska samtal om böcker med Joel Halldrof och Patrik Hagman. En bokklubb där lyssnarna kan bidra med frågor och funderingar.
Equmeniapodden – Equmenia, ungdomsorganisationens, egen podcast som tar upp viktiga och intressanta ämnen. Riktar sig till de yngre lyssnarna, men lika bra för äldre!
Hönökonferensen – Inspelningar från gudstjänster och bibelstudier från Hönökonferensen.
Tolkning pågår – En teologipodd för dig som gillar tolkande samtal. Ett nytt avsnitt varje vecka om söndagens Bibeltexter utifrån kyrkoåret.
Existenspodden – en podd av Agneta Lagercrantz, som produceras av Svenska kyrkan. Ett nytt forum för eviga frågor, om hopp och förtvivlan, mening och meningslöshet, helhet och splittring.

Spotify. Här hittar man ju all musik mellan himmel och jord. Här finns också en hel del kristen musik. Man kan söka runt på det man gillar att lyssna på, eller så kan man följa David Media och ta del av deras spellistor som de tagit fram. Här finns spellistor som FÖRTRÖSTAN, LUGN LOVSÅNG, KRISTEN BARNMUSIK, PRAISE WORKOUT med flera.

Men det gå också bra att använda en helt vanlig hederlig Bibel, åka på en konferens, besöka vår församling och andra kyrkor där man befinner sig, skriva en uppmuntrande hälsning, träffa en god vän och ha ett förtroligt samtal om livet och tron, eller läsa en kristen bok till uppbyggelse.

Frid och med önskan om att sommarens vilo- och rekreationstid får bli så till ande, själ och kropp!