Matlagning och svenskaövning

Ja, det är det vi ägnar oss åt på fredagsförmiddagarna. Vi är några från församlingen som turas om att möta kvinnor som är relativt nya i Sverige. Vi möter dem på Integra, Kalmar kommuns integrationscentrum, granne med kyrkan tvärs över korsningen.

Vi lagar mat tillsammans och äter ihop, och under tiden pratar vi svenska. Vi lär oss nya ord och uttryck, ibland lär vi oss använda nya råvaror, ibland kända råvaror men på ett nytt sätt. Jag ska erkänna att jag lär mig mycket jag med, särskilt som en av volontärerna är hemkunskapslärare med all den kunskap som finns där 😉

Och så lär vi oss följa recept, och vad betyder egentligen msk eller tsk, att hacka fint eller att sjuda?
Det är många ord jag blivit förvånad över, att de är svåra att förklara men enkla att visa när man lagar mat ihop. Och många ord är lätta att hoppa över i inlärningen av ett nytt språk, för man kan använda t.ex. ett rivjärn men behöver inte veta vad det heter.

Så vi jobbar för att betjäna våra medmänniskor i att öka på kunskapen i svenska språket, och framförallt att umgås, ha roligt ihop, att ge ett sammanhang och att vara just medmänniskor. Det är inte sällan det blir fler möten än vid kurstillfällena, möten över en fika eller stöttning i något praktiskt, eller att vi möts i kyrkan sen.

Välkommen att också möta våra vänner vid de tillfällen som ges i kyrkan eller på Integra, vill du också finnas med vid något tillfälle – prata med Hanna-Sara Leones. Och känner du någon som vill vara med och skulle behöva öva sin svenska – tipsa dem!

Ny kurs startas efter sommaren!