Den natten då Herren Jesus blev förråd

Jesus ska äta påskmåltid tillsammans med sina lärjungar. Det judiska folket minns händelsen i Egypten, hur Herren ledde dem ut ur Egyptiernas våld. De packade sina väskor med osyrat bröd, och lammets blod över deras dörrposter räddade dem undan döden. Att Herren räddar ska de nu minnas, och allt ordnas för dem så de har ett rum på övervåningen som står färdigt för dem.

Skärtorsdagen, Luk 22:7-23, är en ödesmättad dag, svek och förnekelse och övergivenhet väntar Jesus. Från hans närmaste. Men ingen av dem vill tro det.

De äter påskmåltiden, som ju också blir den sista måltiden. Jesus säger åt dem ”Ta detta, det är min kropp”, ”Detta är mitt blod, förbundsblodet som blir utgjutet för många.”

Stunden i trädgården, i Getsemane, är en bönevaka inför det svåra som väntar. Jesus ber att om möjligt få slippa, men han vill göra allt enligt Faderns vilja. Lärjungarna skulle vaka och be, men de somnar. Redan här känner sig Jesus övergiven, och han fängslas. Alla lärjungarna övergav honom och flydde.

Så följer rättsprocessen inför översteprästen och rådet, inför Pilatus och slutligen folkmassan som får sin vilja igenom. Hela natten håller det på, och hela natten följer Petrus processen på håll men gör allt för att ingen ska förstå att han följer Jesus. Han förnekar all samhörighet med honom, tre gånger. När han inser sitt misstag brister han i gråt. Tidigt på fredagsmorgonen döms han till döden. Döden på korset.

På skärtorsdagen får vi vandra med i denna dramatiska kväll, en fest som skulle fira Herrens räddning och hjälp. Det blir till en sista måltid för Jesus och lärjungarna, och slutar i svek, förnekelse och vandring till döden. Men vad få förstod är att denna händelse kring Jesus hade stor likhet med judarnas påsk, och verkan som ger avtryck intill idag!

Så får även vi samlas och påminnas och fira minnet av hur Herren räddar. Räddar undan döden!

Välkommen att ta emot påskens budskap i Västerportkyrkan eller i en kyrka nära dig.