Böneveckan för kristen enhet

På torsdag denna vecka börjar den ekumeniska böneveckan.
Böneveckan för kristen enhet är världens största ekumeniska manifestation som genomförs samtidigt i cirka 75 länder. Den infaller varje år 18-25 januari. Det är alltid samma datum varje år.

Materialet för Böneveckan för kristen enhet 2018 har utarbetats av en ekumenisk grupp i Karibien. Detta präglar utformingen av innehållet med temat Guds hand leder oss. Kristna i Karibien från olika kyrkotraditioner ser idag hur Guds hand grep in för att göra slut på slaveriet. Det är en gemensam erfarenhet av att Guds frälsningshandlande leder till frihet.

Därför har man valt Moses och Miriams sång (2 Moseboken 15:1–21) som huvudtext för Böneveckan. Det är en sång av triumf över befrielse från förtryck. Detta speglas i den hymn, Guds hand leder oss, som skrevs under ett arbetsmöte för det karibiska ekumeniska rådet i augusti 1981. Den har blivit något av en ”nationalhymn” för den ekumeniska rörelsen i regionen och har översatts till flera olika språk.

Under Böneveckan firas huvudgudstjänsten oftast ekumeniskt tillsammans med lokala församlingar från olika kyrkor och samfund. Gudstjänsten firas normalt söndagen i Böneveckan, det vill säga den 21 januari, vilket också är Bibelns dag. I år firar vi igen en Ekumenisk Festmässa i Domkyrkan, där alla kyrkor i Kalmar medverkar. Detta som ett vittnesbörd för kristen enhet i vår stad. (Här kan du se ett blogginlägg om förra årets Festmässa).
Även en konsert med Ekumeniska kören, Peter Sandwall, körledare och Lars Mörlid, solist arrangeras ekumenisk på lördag 18.00 i Domkyrkan.

Välkommen att be, lovsjunga och dela gemenskap under veckans samlingar.

Nedan ser du tid och plats för veckans samlingar.