Advent, den lilla fastan – att förbereda sig

Adventstiden kallas för den lilla fastan, alltså förberedelsetid för att kunna ta emot Jesu födelse, det mysteriet och det undret i våra liv. Hur behöver du fasta, ta fasta på adventstiden och förbereda dig? Inte förbereda i bemärkelsen att hinna göra all julmat, julgodiset, eller putsa silvret eller vad det nu kan vara. Utan förbereda dig för att inte stressa dig igenom denna tid, så att du inte missar Jesus. En av texterna inför första advent är Upp 3:20.

Se, jag står vid dörren och bultar. Om någon hör min röst och öppnar dörren skall jag gå in till honom och äta med honom och han med mig.

Oavsett om det är första eller andra eller tusende gången, försök lyssna på Jesus som bultar på dörren. Öppna hjärtats dörr, och ha gemenskap med Jesus. Tillåt honom tala, och få ta plats i ditt liv.

För egen del innebär det, i ärlighetens namn, att inte göra för många julgodis-sorter utan bara lagom till julaftonens firande. Så att då jag hinner avsätta tid för lite mer Bibelläsning, och långsam sådan så att orden får sjunka in i mig, och läsning av andra böcker jag har väntande på hög. Men till min hjälp har jag ju också kyrkans alla samlingar i jul.

Nedan ser du alla samlingar där vi får förbereda oss tillsammans.

Andra advent 9/12 blir en gudstjänst för alla åldrar, Söndax, med efterföljande Kyrkstök. Guds rike tillhör sådana som barnen, så ta med barnasinne, barn, barnbarn eller grannbarn, och kom och fira advent. Sedan kan du antingen sitta ner och äta julgröt med skinksmörgås, eller binda en krans, garnera pepparkakor, eller pyssla eller göra hinderbanan. Eller betrakta de andra som gör det. Julstök i Kyrkan helt enkelt!

På Lucia-dagen 13/12 har vi en Adventskonsert med Luciatåg med kören Mix Meliora. Det startar 18.00 med adventsfika, och konserten börjar sedan 18.30.
Tredje advent spelar Kalmar EquBand, och vad kan bli juligare än våra kära julpsalmer spelat av brass? Peppe Bernspång predikar då för oss.
Fjärde advent har vi dock ingen gudstjänst, eftersom det är den 23/12, så vi spar oss till Julafton 24/12 och samling vid krubban!

Nedan ser du alla samlingar sammanfattade. Missa inte heller samlingarna kring nyår, och vår församlings julfest!
VÄLKOMNA – och ta tillvara på denna tid på året!

Samlingar i advent, jul och nyår:
2/12 10.00 Första advent – Gudstjänst med nattvard och söndagsskola. Hanna-Sara och Josué Leones, Mats Melander, Västerportkören.
9/12 16.00 Andra advent – Söndax & Kyrkstök. Hanna-Sara Leones och många många fler.
13/12 18.00 Lucia – Adventskonsert med Luciatåg, kören Mix Meliora.
16/12 10.00 Tredje advent – Peppe Bernspång, Kalmar EquBand.
24/12 10.00 Julafton – Samling vid krubban. Hanna-Sara, Josué Leones, Frida Ahlin.
30/12 10.00 Gudstjänst, Josué Leones.
31/12 16.00 Ekumenisk nyårsbön i Slottskapellet.
1/1 2019 18.00 Nyårsdagen – Nattvardsgudstjänst, Hanna-Sara Leones.
6/1 2019 16.00 Trettondagen – Församlingens julfest, Verksamhetsrådet.